Het definitief energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van woningen. Bij niet naleving kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen van maximaal € 410,-.
Begin 2015 hebben alle eigenaren van een woning een brief ontvangen met een voorlopig energielabel. Doormiddel van een online tool heeft u de mogelijkheid dit voorlopige energielabel definitief te maken. Zodat u deze kunt verstrekken bij een voorgenomen verkoop– of verhuurtransactie.
Voorlopige energielabel
Het voorlopige label is een indicatie van de energieprestatie van uw woning, gebaseerd op reeds bekende gegevens zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Vanaf 1 januari 2015 is het hebben van een definitief label bij de eigendomsoverdracht verplicht.
Toezicht op het energielabel
De ILT oftewel de Inspectie Leefomgeving en Transport ziet toe op de naleving van de verplichtingen omtrent het energielabel. Dit is door Nederland afgesproken in het Energieakkoord. Voor de ILT maakt het niet uit of u in een koopovereenkomst heeft afgesproken om geen label te verstrekken. Bij het leveren van een woning zonder het verplichte definitieve energielabel kan er een sanctie aan de verkoper worden opgelegd. Deze sanctie bestaat over het algemeen over een last onder dwangsom met hierbij de verplichting om alsnog een label aan te vragen. Er kan echter ook een directe boete van maximaal € 410,- worden opgelegd.
De notaris zal de levering van uw woning niet blokkeren indien u geen energielabel of EPA-label heeft. Het levert echter wel een hoop gedoe en kosten op die eenvoudig zijn te voorkomen.
Een definitief energielabel vraagt u op de volgende manier op:
- Inloggen met uw DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl;
- Woninggegevens aanpassen (max. 10 vragen over energetische maatregelen);
- Bewijs uploaden (zoals aankoopdocumenten, foto’s);
- Erkend deskundige kiezen die de aanvraag gaat controleren/ valideren;
- Verzoek versturen.
Houdt u er wel rekening mee dat het valideren van het label door een erkend deskundige enkele werkdagen in beslag zal nemen. Dit is mede afhankelijk van de door u verstrekte informatie. De kosten voor het valideren van het energielabel zijn vaak maar enkele euros.
Zodra het definitieve label is uitgegeven ontvangen wij hier graag een kopie van. Als bewijsmateriaal is het ook mogelijk om de verkoopbrochure en een door ons ondertekende kenmerken lijst te gebruiken. Indien u als verkoper deze wenst te ontvangen stellen wij deze graag voor u op. Het label zullen wij bij de verkoop van uw woning ook vermelden in bijvoorbeeld de Funda presentatie.
Komt u er niet uit dan maken wij graag een afspraak met u om samen alle stappen te doorlopen.