gray stainless steel faucet

Gefeliciteerd met je nieuwe woning! Een van de eerste dingen die je waarschijnlijk doet, is het uitpakken van dozen en het inrichten van je ruimtes. Echter, tussen al het plezier van het decoreren en het ontdekken van je nieuwe omgeving, is er een belangrijk taakje dat niet over het hoofd gezien moet worden: het controleren van de meterstanden.

gray stainless steel faucet

Waarom is dit zo belangrijk?

Als je net een nieuwe woning hebt betrokken, is de basis van je verbruik nog niet duidelijk vastgesteld. Door de meterstanden regelmatig te controleren, krijg je een helder inzicht in je dagelijkse verbruik van water, gas en elektra. Dit is vooral handig om er zeker van te zijn dat er geen onverwachte lekken zijn en dat je niet meer verbruikt dan noodzakelijk.

Waar vind je de meterstanden?

De meterstanden zijn meestal te vinden in de meterkast van je woning. Dit kan een kast zijn in de hal, de berging, of zelfs in de keuken. In moderne huizen zijn de meters vaak digitaal, terwijl oudere huizen wellicht nog draaischijfmeters hebben.

Aan de slag met het controleren:

  1. Begin bij het begin: Noteer de meterstanden zodra je de sleutels van je nieuwe woning krijgt. Zo heb je een duidelijk startpunt.
  2. Frequentie: Vooral in de eerste weken is het raadzaam de standen regelmatig te controleren, bijvoorbeeld wekelijks. Zo kun je snel afwijkingen herkennen.
  3. Water en gas: Een plotselinge stijging in je water- of gasverbruik kan wijzen op een lek. Als je een onverklaarbare stijging opmerkt, is het raadzaam dit verder te onderzoeken of eventueel een professional in te schakelen. Het is uiteraard altijd verstandig om de hoofdkraan te kunnen vinden en zeker te weten dat die werkt!
  4. Elektra: Kijk uit voor sluipverbruik! Apparaten die constant aan staan, ook al gebruik je ze niet, kunnen stiekem meer elektriciteit verbruiken dan je denkt.

Enkele handige tips:

  • Schaf een energiemeter aan. Hiermee kun je per apparaat zien hoeveel elektriciteit het verbruikt, zowel in gebruik als in stand-by modus. Ook zijn er systemen die continu alle meterstanden (gas, water en elektra) digitaal bijhouden.
  • Wees alert op druppelende kranen of een voortdurend lopend toilet; dit zijn vaak tekenen van een verborgen lek.
  • Maak een maandelijkse herinnering in je agenda om de meterstanden te controleren, zo wordt het een routine.


Het regelmatig controleren van de meterstanden in je nieuwe woning is meer dan alleen een huishoudelijke taak; het is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je woning efficiënt en veilig functioneert. Door vanaf het begin een duidelijk beeld te hebben van je verbruik, kun je mogelijke problemen vroegtijdig opsporen en oplossen.

Similar Posts