aardlek schakelaar

Als ervaren makelaar en taxateur bij De Vree Makelaardij weten wij hoe essentieel het onderhoud van uw woning is. Een cruciaal, maar vaak over het hoofd gezien aspect, is de veiligheid van de elektrische installatie in uw huis. Hier speelt de aardlekschakelaar een sleutelrol. Het regelmatig testen van uw aardlekschakelaar, ook bekend als “aardlekschakelaar testen”, is essentieel voor zowel uw veiligheid als die van uw woning. In dit artikel leggen we uit hoe u dit doet en waarom het zo belangrijk is.

Wat is een aardlekschakelaar?

De aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van uw elektrische systeem. Het beschermt u tegen elektrische schokken en voorkomt brandgevaar door de stroom automatisch uit te schakelen als er lekstroom wordt gedetecteerd. Dit gebeurt wanneer de hoeveelheid stroom die het circuit binnenkomt niet gelijk is aan de hoeveelheid die het verlaat, wat wijst op een mogelijk gevaar.

Uw aardlekschakelaar testen?

Het testen van uw aardlekschakelaar is een eenvoudig proces dat u zelf kunt uitvoeren:

  1. Vind de Aardlekschakelaar: Deze bevindt zich meestal in uw meterkast. U herkent de aardlekschakelaar aan de testknop, vaak gemarkeerd met een ‘T’ of ‘Test’.
  2. Test de Schakelaar: Druk op de testknop. De schakelaar zou nu moeten omslaan naar de uit-positie, wat betekent dat de stroom wordt onderbroken.
  3. Reset de Schakelaar: Als de schakelaar is uitgeslagen, kunt u deze terugzetten naar de aan-positie. Dit herstelt de stroomvoorziening.

Waarom is het Testen Belangrijk?

Het regelmatig testen van uw aardlekschakelaar zorgt ervoor dat deze naar behoren werkt. Een niet-werkende aardlekschakelaar verhoogt het risico op elektrische schokken en kan zelfs leiden tot brandgevaar. Het is aanbevolen om deze test elke drie maanden uit te voeren.


Bij De Vree Makelaardij benadrukken we het belang van regelmatig onderhoud van uw woning om de veiligheid en waarde ervan te waarborgen. Het testen van uw aardlekschakelaar is een eenvoudige, maar cruciale stap in dit onderhoudsproces. Door dit regelmatig te doen, beschermt u niet alleen uzelf en uw geliefden, maar ook uw investering in uw woning.

Voor meer informatie of advies over het onderhoud van uw woning, kunt u altijd contact opnemen met ons kantoor in Spijkenisse.

Similar Posts