gazebo against trees

Gefeliciteerd met de aankoop van je nieuwe woning! De verhuizing is achter de rug, de dozen zijn uitgepakt en nu kun je eindelijk gaan genieten van je eigen plekje. Maar voordat je de schoffel in de grond steekt, en de tuin naar je eigen smaak gaat aanpassen, heb je al gedacht aan de planten en bomen die er al staan?

Waarom je de planten in eerste instantie beter kan laten staan:

  • Je leert de tuin kennen: In het eerste jaar in je nieuwe woning ervaar je hoe de zon door de tuin beweegt, waar de wind vandaan komt en op welke plekken het gedurende de dag warm of juist koel is. Dit is waardevolle informatie die je kunt gebruiken om te bepalen waar je planten en bomen het beste gedijen.
  • Verrassende bloeiers: De planten in de tuin zijn er niet voor niets geplant. De vorige bewoner heeft wellicht met liefde en aandacht een prachtige border of sfeervolle groene hoek gecreëerd. Laat je verrassen door de bloemen die in het voorjaar en de zomer tevoorschijn komen. Wie weet ontdek je nog een parel waar je niet op had gerekend!
  • Tijd om te plannen: Neem de tijd om te bekijken wat je met de tuin wilt doen.Maak een beplantingsplan, waarin je rekening houdt met de lichtinval, de grondsoort en de gewenste sfeer. Zo kun je gerichter te werk gaan en voorkom je miskopen.
  • Bescherming tegen zon en wind: Bomen en struiken kunnen in de zomer zorgen voor verkoeling en in de winter voor beschutting. Voordat je een boom weghalt, is het dus goed om te overwegen wat de functie van de boom is. Wellicht is het een perfecte plek om in de zomer te relaxen in de schaduw of biedt de boom juist in de winter bescherming tegen de koude wind.
  • Duurzaamheid: Het verplanten of rooien van bomen en struiken is kostbaar en belastend voor het milieu. Door de bestaande beplanting te behouden, draag je bij aan een duurzamere leefomgeving. Ook kan het een hoop problemen met een te natte tuin voorkomen.

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen:

  • Zieke of dode planten: Planten die ziek of dood zijn, kun je beter verwijderen. Ze kunnen een bron van besmetting zijn voor andere planten in de tuin.
  • Planten die niet in je smaak passen: Als er planten in de tuin staan die je echt niet mooi vindt. Haal je ze natuurlijk alsnog weg. Vervang ze bijvoorbeeld door planten die wel passen bij jouw stijl en smaak.

Tip: Neem contact op met een hovenier of tuincentrum voor advies over de beplanting in je tuin. Zij kunnen je helpen om de juiste planten te kiezen en te zorgen voor een optimale verzorging.

Conclusie:

Door de planten en bomen in je nieuwe tuin in eerste instantie te laten staan, kun je goede keuzes maken over de inrichting van je tuin. Je bespaart geld, tijd en het milieu. En wie weet, misschien ontdek je nog een verborgen parel in je eigen tuin!

Similar Posts