Bureau met aantekeningen. Bij een bureauwaardering hoeft een taxateur niet op locatie te zijn.

Wat is bureauwaardering?

Een bureauwaardering is een taxatievorm waarbij de taxateur de woning niet fysiek inspecteert. In plaats daarvan wordt de waarde van de woning bepaald op basis van statistische modellen en gegevens van vergelijkbare woningen in de buurt.

De bureauwaardering is een relatief nieuwe taxatievorm die in 2021 is geïntroduceerd door de Nederlandse Vereniging van Register-Taxateurs (NRVT). De bureauwaardering is bedoeld om de kosten van een taxatie te verlagen en de doorlooptijd te versnellen.

Hoe werkt een bureauwaardering?

De bureauwaardering wordt uitgevoerd door een Register-Taxateur. De taxateur begint met het verzamelen van gegevens over de woning, zoals de locatie, de grootte, de bouwkwaliteit en de voorzieningen. Vervolgens gebruikt de taxateur deze gegevens om een waardevoorstel te maken.

Het waardevoorstel wordt op basis van statistische modellen beoordeeld, geëvalueerd en goedgekeurd door de taxateur. De taxateur kijkt hierbij of het waardevoorstel realistisch is en of het in overeenstemming is met de marktwaarde van vergelijkbare woningen.

Voordelen van een bureauwaardering

De bureauwaardering heeft een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele taxatie:

  • Lagere kosten: De bureauwaardering is over het algemeen goedkoper dan een traditionele taxatie.
  • Snellere doorlooptijd: De waardering kan sneller worden uitgevoerd dan een traditionele taxatie.
  • Minder tijdsinvestering: De waardering vereist minder tijdsinvestering van de eigenaar van de woning.

Nadelen van een bureauwaardering

De bureauwaardering heeft ook een aantal nadelen:

  • Onvolledige informatie: De bureauwaardering is gebaseerd op informatie die openbaar beschikbaar is. Dit betekent dat de taxateur niet alle relevante informatie over de woning kan verzamelen.
  • Minder nauwkeurige waarde: De waardering is minder nauwkeurig dan een traditionele taxatie, omdat de taxateur de woning niet fysiek inspecteert.

De Vree Makelaardij en bureauwaarderingen

De Vree Makelaardij kiest er bewust voor om geen bureauwaarderingen uit te voeren. Wij vinden dat een fysieke inspectie van de woning essentieel is voor het bepalen van de juiste waarde.

Een fysieke inspectie stelt ons in staat om de woning in detail te bekijken en te beoordelen. Dit geeft ons een beter inzicht in de staat van de woning en de mogelijkheden voor verbetering. Bouwkundige gebreken of verschillen in uitzicht die niet duidelijk worden vanuit openbare bronnen kunnen grote verschillen betekenen in de waarde.

Tijdens taxaties zien we regelmatig de grote verschillen tussen modelwaardes (een onderdeel van een taxatierapport). Zowel tussen de modelwaardes onderling als met de echte marktwaarde.

Conclusie

Een bureauwaardering kan een goede optie zijn voor mensen die op zoek zijn naar een snelle en goedkope taxatie. Het is echter belangrijk om te realiseren dat een bureauwaardering minder nauwkeurig is dan een traditionele taxatie.

Als u op zoek bent naar een taxatie die u kunt vertrouwen, dan is een fysieke inspectie van de woning door een Register-Taxateur altijd de beste keuze.

Dit artikel is onderdeel van onze kennisbank, op deze manier proberen we verschillende termen duidelijk en inzichtbaar te maken. De Vree Makelaardij staat graag voor u klaar als u vragen heeft of als wij u ergens mee van dienst kunnen zijn.

Similar Posts