Foto van een fel verlichte woonkamer met meerdere open deuren die naar verschillende kamers leiden. Op de houten salontafel ligt een gedetailleerde plattegrond van het huis. Dit om de elektragroepen van de woning te ontdekken.

Als je net een nieuwe woning hebt gekocht, ben je waarschijnlijk druk met verhuizen, inrichten en je nieuwe plekje helemaal eigen maken. Maar één van de activiteiten die vaak over het hoofd wordt gezien, maar ontzettend handig is, is een kleine ‘speurtocht’ naar de elektragroepen in je huis. Hier lees je waarom en hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Waarom is het belangrijk om je elektragroepen te kennen?

Het kennen van de elektragroepen in je woning heeft verschillende voordelen:

  1. Veiligheid voorop: Als er een probleem is met een apparaat of een lichtbron, kun je snel de stroom van de betreffende groep afzetten.
  2. Efficiëntie: Als je verbouwingsplannen hebt, helpt het om te weten welke stopcontacten en lichtbronnen tot welke groep behoren.
  3. Gemak: In geval van een stroomstoring in een specifieke groep, kun je snel achterhalen welk deel van je huis getroffen is.

Aan de slag: Zo pak je het aan

  1. Voorbereiding: Zorg dat je een plattegrond van je huis hebt. Dit kan een eenvoudige schets zijn. Neem een zaklamp mee, voor het geval je in een donker hoekje moet kijken of als je tijdelijk een groep uitschakelt.
  2. De meterkast: Begin bij de meterkast. Noteer hoeveel groepen er zijn en of er specifieke labels of markeringen zijn.
  3. Testen maar: Schakel één groep uit en ga door het huis om te zien welke stopcontacten, schakelaars en apparaten nu zonder stroom zitten. Noteer dit op je plattegrond.
  4. Labelen: Als je alle groepen hebt doorgelopen, kun je kleine labels aanbrengen in je meterkast. Zo weet je in de toekomst direct welke groep wat doet.

Eenvoudig en zelf te doen

Dit klinkt misschien als een flinke klus, maar meestal ben je in een uurtje klaar, afhankelijk van de grootte van je woning. Het is een eenvoudige klus die je gemakkelijk zelf kunt doen. De tijd die je er nu in investeert, betaalt zich in de toekomst meervoudig terug in gemak en veiligheid.


Dus, heb je net een nieuwe woning gekocht? Of woon je al een tijdje ergens en ben je niet zeker van je elektragroepen? Pak je plattegrond en zaklamp en ga op speurtocht. Bij De Vree Makelaardij geloven we in het voorzien van huiseigenaren met praktische tips. En deze speurtocht is daar zeker één van!

Similar Posts