Heeft u een woning te verkopen of wilt u een woning aankopen? Schakel dan een makelaar in om u bij te laten staan. Maar wat kost een makelaar?

Veel mensen vinden het maken van afspraken hierover erg lastig. Er wordt dan ook regelmatig gevraagd of er richtlijnen zijn of dat de NVM vastgestelde tarieven heeft. Dit is niet het geval.

Vaste tarieven bij makelaars

Onder makelaars zijn er geen vaste tarieven over de courtage. De hoogte van de courtage is vaak een kwestie van onderhandelen. Vind u de courtage te veel dan kunt u proberen een lager bedrag overeen te komen met de makelaar. De courtage wordt vaak bepaald op een percentage van de koopsom. Een vast bedrag afspreken mag ook.

Gemiddelde normale tarief makelaars

De vraag wat een makelaar mag kosten is lastig te beantwoorden. Alle makelaars mogen zelf bepalen hoeveel hij of zij vraagt voor de aangeboden diensten. Ook het vergelijken van de verschillen in bedragen kan erg lastig zijn. Is een makelaar aangesloten bij de NVM dan zijn er bijvoorbeeld extra kosten voor klachtenafhandelingen, opleidingen en aansprakelijkheidsverzekeringen. Ook is er een groot verschil in de dienstverlening. Een makelaar die (zoals gemiddeld) 10 minuten voor een bezichtiging in de agenda reserveert is veel minder kosten kwijt dan een makelaar die van 30 minuten uitgaat.

Afspraken maken

Voordat u een makelaar inschakelt is het verstandig u te verdiepen in de dienstverlening. U kunt dit bijvoorbeeld doen door een aantal makelaar te vragen wat zij voor u kunnen betekenen. Het is belangrijk om niet alleen te vragen naar de kosten maar ook wat u daarvoor krijgt. Zorgt de makelaar voor de foto’s of moet u dit zelf doen? Wie leidt de kijkers rond? Waar kan een koper terecht met vragen? Is het makelaars kantoor geopend en bereikbaar op vaste tijden of alleen als de makelaar geen afspraken heeft?
Zaken die voor u misschien vanzelf sprekend lijken kunnen als extra diensten worden beschouwd door de makelaar. Het is daarom belangrijk om over dit soort zaken afspraken te maken en deze duidelijk vast te leggen. Eventuele latere afspraken bevestigd u het beste via bijvoorbeeld email om geen discussies te krijgen.

Zelf ervaren

De meeste makelaars komen gratis bij u langs voor een verkoopgesprek. Tijdens dit verkoopgesprek kan het lastig zijn een goede indruk te krijgen. Vaak is het verstandig om de keuze mede te baseren op de eerdere contacten. Hoe werd u te woord gestaan bij het bellen voor een afspraak? Werd er de tijd voor u genomen?

Indien u met een makelaar eerder een woning heeft bezichtigd kan dit een goed beeld geven hoe de makelaar omgaat met de potentiële koper van uw woning.

Waar kunt u op letten

Elke makelaar mag zelf zijn tarieven bepalen. U kunt er wel op letten hoe de kosten worden opgebouwd. Betaald u bijvoorbeeld een vast percentage na de verkoop? Of is het een vast bedrag? Betaald u kosten vooraf (bijvoorbeeld voor de plaatsing op Funda, het plaatsen van borden of het maken van de foto’s)? Moet u kosten betalen als u stopt met de opdracht voordat de woning verkocht of gekocht is?

Onze werkwijze

Bij onze diensten gaan wij uit van een volledige begeleiding. Wij nemen ruimschoots de tijd voor onze afspraken, zowel voor kopers als verkopers. Tijdens een vrijblijvend gesprek geven wij u een duidelijk beeld van de verwachte kosten en de diensten die hiervoor worden uitgevoerd. Als u speciale wensen heeft dan bespreken wij graag of wij daar invulling aan kunnen geven. Meer weten over hoe De Vree Makelaardij u zekerheid kan bieden door u bij te staan als NVM verkoopmakelaar of NVM aankoopmakelaar vind u op onze website.

Similar Posts